Розширене засідання проєктних груп та громадське обговорення проєктів освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» та «Ресторанні та крафтові харчові технології» для підготовки першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти на 2025-2026 навчальний рік у змішаному форматі
23 січня 2025 року на кафедрі готельного, ресторанного бізнесу і крафтових технологій Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця проведено розширене засідання проєктних груп та громадське обговорення проєктів освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» та «Ресторанні та крафтові харчові технології» для підготовки першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти на 2025 2026 навчальний рік у змішаному форматі.
Модератор заходу завідувач кафедри готельного, ресторанної бізнесу і крафтових технологій, д.е.н., професор, Давидова Оксана Юріївна.
Захід об’єднав внутрішніх стейкхолдерів – здобувачів вищої освіти та зовнішніх стейкхолдерів – роботодавців, науково-педагогічний колектив кафедри.
Під час обговорення від стейкхолдерів надійшли пропозиції:
– змінити назву ОК «ІТ-технологіі у сфері послуг» на «Діджиталізація у сфері послуг»;
– ОК « Інформатика» – зміст потребує переорієнтування на профільну траєкторію/професійну спрямованість та практичність;
– до блоку вибіркових дисциплін ОП «Ресторанні та крафтові харчові технології» внести ОК «Безпека у ресторанному та крафтовому бізнесі».
Основні виступи на обговоренні.
Голова Ради стейкхолдерів кафедри директор ТОВ «Готель «Харків»» Наталія Юріївна Білоброва, яка зазначила, що усі представлені проєкти освітніх програм є актуальними за структурою та змістом, за побудовою структурно-логічної схеми освітніх компонент, які, неодмінно, сприяють формуванню конкурентоспроможного випускника.
Освітні програми, що представлені до обговорення, сприяють формуванню індивідуальної освітньої траєкторії через індивідуальний вибір освітніх компонентів і відповідають сучасним тенденціям ринку праці.
Сфера гостинності дійсно потребує кваліфікованих фахівців, і саме ці освітні програми здатні підготувати конкурентоздатних спеціалістів з готельно-ресторанного бізнесу, які здатні формувати ефективні управлінські рішення щодо швидкої адаптації у перманентному бізнес-середовищі, вирішувати складні завдання та проблеми галузі, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов та вимог.
Освітні компоненти, передбачені в освітніх програмах, відповідають програмним результатам навчання, які зазначені в Стандартах Міністерства освіти і науки України.
Практична підготовка бакалаврів і магістрів займає велике значення під час підготовки конкурентоспроможних фахівців і повністю відповідає Стандартам МОН України.
Велика увага приділяється проведенню занять із залученням фахівців-практиків шляхом проведення майстер-класів, тренінгів, бінарних лекцій тощо.
Директор ТОВ «Готель «КІРОФФ»» Шевченко Аліна Михайлівна, яка зазначила, що усі освітні програми дозволяють сформувати висококваліфікованих фахівців готельного і ресторанного бізнесу, здатних формувати ефективні управлінські рішення щодо швидкої адаптації у перманентному бізнес-середовищі, вирішувати складні завдання та проблеми галузі, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов та вимог, що, у результаті, дозволить випускникам програми бути конкурентоспроможними на ринку праці.
Освітні програми реалізуються шляхом надання потужної практичної підготовки, проходження практики у провідних закладах готельно-ресторанного бізнесу України та зарубіжжя, проведення інтерактивних занять, ділових ігор, круглів столів, майстер-класів, тренінгів у сучасно-обладнаних лабораторіях кафедри, а також у провідних закладах готельного і ресторанного бізнесу із залученням роботодавців найкращих фахівців-практиків.
Загалом, освітні програми дозволяють формувати ерудованих й компетентних, з креативним мисленням професіоналів з готельно-ресторанної справи, здатних до швидкої адаптації в сучасному бізнес-середовищі, що сприяє їх соціальній мобільності та стійкості на ринку праці.
Директор кафе-бару та Івент-простору «EVO HUB» Оболоник Артем Володимирович зазначив на тому, що освітні програми розроблені з урахуванням експертної думки внутрішніх та зовнішніх стейкхолдерів і фокусуються на формуванні професійних навичок щодо ефективного функціонування бізнес-структур сфери гостинності у міжнародному, мультикультурному середовищі.
Усі освітні компоненти освітньої програми спрямовані на формування фахівців, здатних до активної міжкультурної комунікації, спроможних працювати у інтернаціональному колективі на основі міжнародних стандартів якості, що дозволить випускникам програми бути конкурентоспроможними на ринку праці.
Карина Володимирівна Вовк – здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зазначила, що освітні компоненти освітніх програм відповідають програмним результатам навчання та визначеним компетентностям, відмітила раціональний розподіл кредитів для опанування освітніх компонентів та забезпечення програмних результатів навчання, ефективність використаних видів навчальних занять, форм організації освітнього процесу, методів навчання та оцінювання, високу якість практичної підготовки.
Шириня Катерина Олегівна здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти зазначила, що освітні програми демонструє націленість на формування у здобувачів фахових навичок та компетентностей для розв’язання практичних комплексних завдань у сфері готельного і ресторанного бізнесу. Послідовність вивчення та взаємозв’язки освітніх компонент, перелік та обсяг обов’язкових та вибіркових компонент, практична підготовка, а також форми атестації здобувачів відповідають структурно-логічній схемі підготовки здобувачів вищої освіти.
Стальмакова Інна Геннадіївна, здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти підтвердила, що організація навчання відбувається через дослідження під час проведення практичних занять, написання курсових робіт та дипломної роботи. Перелік компонентів освітніх програм, їх структурно-логічна послідовність відповідають поставленій меті, мають комплексний та цільовий підхід для підготовки кваліфікованого конкурентоздатного фахівця галузі, який здатний продукувати інноваційні рішення та перманентно забезпечувати динамічний розвиток суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу. Освітні програми відповідають вимогам Стандарту вищої освіти України та вимогам сьогодення.
Особливо було відзначено широке коло учасників нетворкінгу та дотичність усіх стейколдерів до обговорення освітніх програм, що підтверджує студентоцентрований підхід під час формування освітніх програм.
👏Дякуємо усім учасникам нетворкінгу за проведений «мозковий штурм» під час жвавого обговорення освітніх програм, за їх високу оцінку!
Усі пропозиції стейколдерів будуть враховані в освітніх програмах на 2025-2026 н.р.
Все це, дійсно, сприяє розвитку та підвищенню якості освіти!









–
Зустріч-обговорення освітніх програм з академічною спільнотою 27 листопада 2023 року
Сьогодні, 27 листопада 2023 року відбулась зустріч-обговорення освітніх програм з академічною спільнотою.
В обговоренні взяли участь
розробники освітніх програм університетів:
ХНЕУ ім. С. Кузнеця
ТДАУ ім.Д.Моторного
НУБіПУ
Гарант ОП Готельно-ресторанний бізнес – завідувач кафедри готельного і ресторанного бізнесу, Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця,
д.е.н., професор Давидова Оксана Юріівна
Завідувач кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, д. т. н., професор Прісс Олеся Петрівна.
Гарант ОП Готельно-ресторанна справа – к.с-г.н., доцент Кюрчева Людмила Миколаївна
К.т.н., доцент Колісниченко Тетяна Олександрівна.
Д.т.н., професор Сердюк Марина Єгорівна
К.с-г.н., доцент Бандура Ірина Іванівна
К.т.н., доцент Загорко Надія Петрівна
Гарант ОП Готельно-ресторанний бізнес, завідувач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України,
д.е.н., професор Мельниченко Світлана Володимирівна
На обговорення були представлені освітні програми першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 241. Готельно-ресторанна справа
Під час обговорення члени наукової спільноти відзначили позитивні аспекти кожної ОП, підтвердили їх відповідність Стандартам МОН України, внесли пропозиції щодо покращення освітніх програм.
Впевнені, що такі зустрічі дозволять покращити зміст та якість освітніх програм!
Бажаємо усім творчого натхнення, плідної праці, подальших успіхів та Миру!










